IZLET U VIROVITICU

U subotu 14.03.2009. multimedijalna i eko grupa bile su na jednodnevnom izletu u Virovitici. Pratile su nas prof. Magovac i prof. Benko.


Nakon lijenog buđenja, svi smo se zaputili prema glavnom kolodvoru i zauzeli rezervirana mjesta u vlaku koji je krenuo u 6:40. Putem smo se odlično zabavljali, jeli, smijali se, a neki su pokušali i malo odspavati. U 9:25 konačno smo došli na toliko iščekivano odredište. Šetali smo središtem grada. Bili smo nestrpljivi vidjeti stari dvorac Pejačević star nešto više od 200 godina. Svatko od nas dobio je ulogu koju je trebao prezentirati pred kamerom pa ćemo to iskoristiti za izradu kratkog dokumentarca.

U samom dvorcu bila je otvorena izložba radova Mirka Ilića u kojoj smo svi uživali jer se danas rijetko susrećemo s takvim oblikom umjetnosti.

Oko dvorca Pejačević zasađen je park. Pejačevićev dvorac i park nalaze se u samom središtu Virovitice i spadaju u kategoriju najljepših kulturno-povijesnih znamenitosti ovoga kraja. Park oko dvorca zaštićen je kao spomenik prirode (spomenik vrtne arhitekture - park) i sadrži 88 biljnih vrsta. Tome nas je podučila eko grupa koja je više obraćala pažnju na te zelene eko-podatke o Virovitici.


Oko podneva, kad smo svi ogladnjeli, zaputili smo se prema Učeničkom domu Virovitica kao još jednom cilju našega puta. Dom je muško-ženski, što nas je sve obradovalo jer smo se nadali da ćemo se upoznati i sa djevojkama iz doma. Vrlo smo ugodno primljeni, a medicinska sestra uputila nas je u blagovaonicu gdje smo zajednički ručali. Nakon ručka, naši su ovisnici o Facebooku zadovoljili dnevnu dozu u info-kabinetu, koji je na naše veliko iznenađenje zjapio – prazan! Odgajateljica nam je pokazala zbornicu, nekoliko soba, sanitarne čvorove i učionice. Bili smo zaprepašteni kako su sve sobe bile uglavnom uredne, čiste i mirišljave.



Odgajateljica nas je uputila do dvorane u kojoj smo mi, članovi multimedijalne skupine i debatnog kluba “Mažuranići”, pred publikom iz doma, izveli žustru i efektnu debatu na tezu “Bahate učenike treba izbaciti iz doma”. Ta tema vrlo je popularna među učenicima u domu jer je ona vrlo aktualna i tiče se i njih. Nakon debatiranja smo se odmorili, popili sok i počastili se kolačem.


Došlo je vrijeme polaska pa smo pozdravili odgajateljicu i krenuli dalje. Nadobudni su krenuli s profesoricama u Gradsku knjižnicu na još jednu izložbu stripa, i to dječjeg, a neki su odlučili visjeti u kafiću i igrati biljar. Za potrebe dokumentarca otplesali smo jedan ples ispred dvorca Pejačević te se polako otputili prema kolodvoru.

Vlak je krenuo u 18:18. Jedva smo dočekali ulazak u vlak kako bi pojeli preostale sendviče. Uglavnom se spavalo, a neki su prepričavali dojmove s izleta. Vratili smo se u Zagreb oko 21:00 sat i polako krenuli prema domu i našim mekim krevetima.

Napisao: F. Karažija