ŠTRAJK : DA ili NE ?

Vlada Republike Hrvatske odlučila je srezati plaće u prosvjeti, znanosti i zdravstvu. Oko toga i počinje cijela priča vezana uz štrajk sindikata javnih službi. Štrajk da ili ne?

Mišljenja su podijeljena, ali svi se slažu oko istog - apsurdno je plaće smanjivati prosvjeti i zdravstvu. U zemljama poput Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije... plaće su srezali svim državnim službama osim prosvjeti i zdravstvu, dok u Hrvatskoj koja se slovi kao zemlja znanja plaće su snizili prosvjetnim radnicima. Ukoliko se Vlada i sindikati ne dogovore biti će organiziran štrajk i to tako da prosvjetni radnici, zaposlenici visokih učilišta i fakulteta štrajkaju 13. svibnja. Zdravstveni radnici i ostale javne službe priključit će se 14. svibnja odnosno u četvrtak. Gotovo 95 000 ljudi organizirat će prosvjed na Trgu bana J. Jelačića, a pozivaju i građane da im se pridruže.
Kako bi se prije izbora cijela stvar zataškala i kako se ne bi pravila velika "buka", Vlada je izjavila kako ne žele štrajk i kako će pokušati pregovarati sa sindikatima. Premijer Sanader je za jedne hrvatske dnevne novine izjavio kako je sporazum postignut i kako štrajka neće biti, dok su neki govorili kako će štrajk ipak biti organiziran.

Netko očito nije pravu, a tko doznat će se na završnim pregovorima sa sindikatima. Osim toga ministar Primorac izjavio je kako će učiniti sve da prosvjeti vrati oduzeto, no hoće li to biti kako se obećaje ili je to sve predizborno mazanje očiju doznat će se vrlo brzo.

Neki su se nadali kako kriza neće zahvatiti Hrvatsku, očito im je moto bio "U Hrvatskoj ništa nije uspjelo pa tako neće ni kriza", ali izgleda da je kriza ipak jedina uspjela u Hrvatskoj a njezine posljedice su nezadovoljstvo građana i svih onih koji rade u državnim službama. Mnogi smatraju kako bi štrajk trebao biti održan jer smanjenje plaća ionako financijski slabo plaćenim zanimanjima s obzirom na težinu posla je smiješno. Gdje vodi cijela ova priča nitko ne može znati, ali zato mogu osjetiti oni kojima je ovakva nepravda učinjena.

Napisao: F. Šokac