162 STUBE- NAŠI ATLETIČARI

Na cestovnoj utrci Medicinskog fakulteta "162 stube" u subotu, 22. 2. Nastupila su 2 naša učenika: Mihael Katana (1. razred) u apsolutnoj kategoriji i Matija Ovas (2. razred) u kategoriji medicinara, jer Matija ide u medicinsku školu. 


Utrka se održava radi promocije zdravlja i sporta kao prevencije kardiovaskularnih, ali i drugih bolesti i iniciranja kretanja kao jednog od osnovnih čimbenika zdravlja.
Ovo je  8. izdanje utrke, a start i cilj je bio ispred zgrade dekanata Medicinskog fakulteta (Šalata 3). Staza je duga 4500 metara. Proteže se preko Mesićeve, Grškovićeve i Rockfellerove ulice te Schlosserovih stuba do cilja. Utrka je posebna jer su u stazu uključene stube, njih 162 po kojima je i dobila ime.


Vrijeme nije obećavalo, kiša je padala do pred sam start ko iz kabla, ali nakon starta kao da se prepala i gotovo prestala.  Matija je po svom običaju silovito jurnuo naprijed i do 1,5km se nalazio među 15 najbržih. Mihael je malo zaostao na startu, ali se ubrzo ugledao na Matiju; čak ga je i dostigao. Nakon 1,5km Matija se preforsirao i znatno usporio. Mihael je na nizbrdici jurio i činilo se da je u stanju izdržati taj tempo do kraja. Na stubama se i dalje držao jako dobro. Nakon stuba slijedi uspon, kratak, ali strm i opak. Tu se plaćaju računi. Mihael je platio svoje neiskustvo jer je potpuno ostao bez goriva, a do cilja je bilo još samo 500 metara. U tih zadnjih 500 metara izgubio je dobrih 40 sekundi u odnosu na trkače koje je do tada pratio.


Nakon trke krafne, čaj, majice, komentari, proglašenje najbržih, govor službenog spikera Davora Tora. Na trci je sudjelovao i gradonačelnik Milan Bandić. On je podijelio medalje.


Rezultati
Matija Ovas kategorija mef man 23. mjesto u vremenu 21:11
Mihael Katana kategorija absolute man 22. mjesto u vremenu 19:12


Zaključak
Trka je bila lijepa, krafne i čaj do mile volje. Uspjeh? Naši dečki su platili svoje trkačko neiskustvo. Tipična greška – prebrzi start i pad tempa u drugom dijelu trke. A da su slušali…
Kompletni rezultati su na http://www.grabarsport.hr/trcanje


Mladen Čižić, prof.